فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1392)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی عرب صالحی*، غزل صادقی، محمود معین الدین صفحات 1-20
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی رابطه بین مسئولیت اجتماعی و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مسئولیت اجتماعی شرکت ها، از طریق پرسشنامه ای که حاوی 53 سوال در زمینه مسئولیت اجتماعی آن ها نسبت به مشتریان، کارکنان، محیط زیست و نهادهای موجود در جامعه (نهادهای آموزشی، نهادهای فرهنگی، نهادهای ورزشی، سازمان های بهداشت، بیمارستان ها، نهادهای خیریه، مراکز توان بخشی و غیره) است، اندازه گیری شد. از اطلاعات 59 شرکت در طول سال های 1389- 1385 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز روش رگرسیون به کار گرفته شده است.نتایج پژوهش نشان می دهد که عملکرد مالی با مسئولیت اجتماعی شرکت نسبت به مشتریان و نهادهای موجود در جامعه ارتباط دارد. ولی عملکرد مالی با مسئولیت اجتماعی شرکت نسبت به کارکنان و محیط زیست رابطه معناداری ندارد. این پژوهش به مدیران کمک خواهد کرد تا سیاست های موثر مربوط به مسئولیت اجتماعی شرکت ها که برای دستیابی به عملکرد مالی بهتر آن ها در بلندمدت لازم است را توسعه دهند. همچنین بینشی را برای شرکت ها در زمینه نقش مسئولیت اجتماعی در کسب منافع آتی فراهم می نمایند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، مشتریان، کارکنان، محیط زیست، نهادهای جامعه و عملکرد مالی
  • زهرا دیانتی دیلمی*، مهدی مرادزاده فرد، علی مظاهری صفحات 21-39
    در این مقاله ارتباط بین دوره تصدی مدیرعامل با ارزش شرکت، هزینه های نمایندگی و ریسک اطلاعاتی بررسی شده است. نمونه ای مشتمل بر 96 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1380 تا 1389 انتخاب گردید. دوره تصدی به عنوان معیاری برای سنجش میزان افق تصمیم گیری مدیرعامل در نظر گرفته شد. آزمون های تجربی نشان داد که دوره تصدی بلند مدت مدیرعامل با ریسک اطلاعاتی و ارزش شرکت ارتباط دارد. ولی میان دوره تصدی مدیرعامل و هزینه های نمایندگی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: دوره تصدی مدیرعامل، ارزش شرکت، هزینه های نمایندگی، ریسک اطلاعاتی
  • امین ناظمی*، سید احمد سیدی، عبد الرضا شاه قاسی ثانی رودی صفحات 41-56
    در این مطالعه وضعیت بکارگیری معیارهای مالی و غیر مالی با توجه به مدل ارزیابی متوازن در سنجش عملکرد 39 هتل مشهد بررسی شد. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرنباخ و فرضیه ها با روش های ناپارامتری فریدمن و ویلکاکسن آزمون شد. یافته های این تحقیق بیانگر آن است که اگر چه در حال حاضر در این هتل ها از ارزیابی متوازن استفاده نمی شود، اما در عین حال ابعاد چهارگانه این ابزار سنجش عملکرد مد نظر مدیران قرار می گیرد. مدیران هتل ها به موضوع نحوه مدیریت دارایی ها به عنوان شاخص بعد مالی، فعالیت های حفظ ایمنی به عنوان شاخص بعد فرآیند داخلی، تفویض و تفکیک وظایف و استفاده از پیشنهادات کارکنان به عنوان شاخص های بعد رشد و یادگیری و رسیدگی به امور مشتریان (حفظ و جذب مشتریان و رسیدگی به شکایات آن ها) توجه بیشتری می نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، بعد مالی، بعد فرآیند داخلی، بعد مشتری، بعد رشد و یادگیری، صنعت هتل داری
  • محمد جواد محقق نیا*، سید حسین حسینی، احسان جعفری باقرآبادی صفحات 57-73
    در کشورهای در حال توسعه مانند ایران بررسی میزان اثرگذاری نوسانات نرخ ارز بر شرکت های مختلف از مسائل مهم و اساسی به شمار می آید و دور از انتظار نیست که این کشورها به دلیل عدم وجود بازارهای مالی توسعه یافته بیشتر در معرض بحران های مالی قرار گیرند. در این پژوهش با استفاده از دو مدل مبتنی بر بازار به اندازه گیری تاثیرپذیری بانک های ایرانی از ریسک نرخ ارز پرداخته شده است. نمونه مورد بررسی این پژوهش شامل 7 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در خلال سال های 1382 تا 1390 است. نتایج حاصل از تخمین هر دو مدل نشان می دهد که رابطه معناداری میان نوسانات نرخ برابری دلار آمریکا در مقابل ریال و قیمت سهام این بانک ها وجود ندارد.یکی از دلایلی که می توان برای این نتایج عنوان کرد عدم اطلاع دقیق و تحلیل مناسب سرمایه گذاران از میزان تاثیر این نوسانات بر ارزش این شرکت ها به دلیل افشای ناکافی وضعیت باز ارزی است. دلیل دیگری این می تواند باشد که بانک ها توانسته اند با روش های متنوع مصون سازی طبیعی، نوسانات نرخ ارز را کنترل نمایند و این امر سبب کاهش تاثیر این نوسانات بر ارزش بانک شده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، بانک، بازده سهام، مدل بازار سرمایه
  • ولی خدادادی*، حسن فرازمند، سیده فاطمه طباطبایی صفحات 75-92
    این تحقیق تاثیر به موقع بودن و محافظه کاری بر محتوای اطلاعاتی سود را برای 191 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران، طی دوره زمانی 1380 تا 1388 بررسی کرده است. بدین منظور محافظه کاری بر مبنای مدل باسو (1997) و به موقع بودن با استفاده از مدل روآنیک (2004) برآورد شده است. محتوای اطلاعاتی سود با روش گشتاورهای تعمیم یافته بررسی شد. نتایج نشان داد، شرکت هایی که در سطح بالایی از به موقع بودن سود قرار دارند، از محتوای اطلاعاتی سود بالاتری برخوردارند، در حالی که، شرکت هایی که محافظه کاری بالایی را در سود لحاظ می کنند، محتوای اطلاعاتی سود پایین تری دارند.
    کلیدواژگان: به موقع بودن سود، محافظه کاری سود، محتوای اطلاعاتی سود، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • علیرضا مهرآذین*، فاطمه عباس نژاد صفحات 93-110
    در این تحقیق نقش محافظه کاری و افشا در کاهش هزینه سرمایه شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است. به طور نظری محافظه کاری و افشا می توانند با کاهش هزینه های نمایندگی و عدم تقارن اطلاعاتی، بر هزینه سرمایه تاثیرگذار باشند. این تحقیق در پی آزمون اثر جداگانه و مشترک محافظه کاری و افشا، بر هزینه سرمایه شرکت ها است. داده های مربوط به 70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، برای دوره زمانی 1384 تا 1388، مورد تجزیه و تحلیل رگرسیونی قرار گرفت. یافته های به دست آمده نشان از وجود رابطه ی معکوس و معنادار بین محافظه کاری و هزینه سرمایه دارد. از سوی دیگر، این یافته ها نشان داد رابطه ی بین افشا و هزینه سرمایه نیز به صورت معناداری معکوس می باشد. افزون براین، نتایج بررسی رابطه بین محافظه کاری و هزینه سرمایه، مشخص نمود که رابطه این دو در شرایط عدم کفایت افشا، افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، افشا، هزینه سرمای
  • علی رحمانی، مهسا قاسمی صفحه 111
    هدف این مقاله بررسی ارتباط ارزشی مقادیر سرقفلی گزارش شده در صورت های مالی کلیه شرکت های غیرمالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1385 تا 1390 است. در این مقاله از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون بر اساس مدل ارزشیابی اولسون (1995) استفاده می شود. به این ترتیب که از قیمت سهام به عنوان متغیر وابسته و از ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام هر سهم، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام منهای سرقفلی شناسایی شده هر سهم، سود هر سهم و ارزش سرقفلی هر سهم شناسایی شده به عنوان متغیرهای مستقل استفاده می شود. یافته ها نشان می دهند که سود خالص و سرقفلی گزارش شده رابطه قوی معنی داری با قیمت سهام دارند. با توجه به اینکه تاکنون مطالعه ای در خصوص ارتباط ارزشی سرقفلی گزارش شده در ایران صورت نگرفته است این مقاله شواهدی در مورد آثار ویژگی های فرهنگی و بنیادی متفاوت حاکم بر محیط اقتصادی ایران را بر ارتباط ارزشی سرقفلی گزارش شده ارائه می نماید. نتایج این مطالعه با ایجاد بینشی در مورد حسابداری دارایی های نامشهود به حسابداران مالی، تدوین کنندگان استانداردها، حسابرسان و سرمایه گذاران کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، ارتباط ارزشی، دارایی های نامشهود، سرقفلی شناسایی شده
  • مهناز ملا نظری، سمانه داور صفحات 125-145
    در این پژوهش از دیدگاه یادگیری سازمانی به بررسی ارتباط انواع اطلاعات حسابداری مدیریت با تکنولوژی پیشرفته تولید (AMT) به منظور دستیابی به بهبود در عملکرد تولید پرداخته شده است. ابتدا، ارتباط بین سطح استفاده از تکنولوژی پیشرفته تولید (AMT) و میزان اطلاعات فراهم شده توسط سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت (MAIS2) مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه مورد بررسی شامل کلیه شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دو صنعت وسائل نقلیه و ماشین آلات و مجموعا 43 شرکت ود و تعداد 32 شرکت نمونه انتخاب شد. پاسخ های مدیران مالی این شرکت ها به پرسشنامه جهت آزمون فرضیات مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که رابطه مثبتی بین سطح تکنولوژی پیشرفته تولید و میزان اطلاعات حسابداری مدیریت وجود دارد. همچنین رابطه مثبتی بین میزان اطلاعات فراهم شده توسط سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت و بهبود در عملکرد تولید مشاهده شده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که تسهیل کننده های یادگیری سازمانی نمی توانند بر رابطه بین میزان اطلاعات حسابداری مدیریت و عملکرد تولید شرکت تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری مدیریت، تسهیل کننده های یادگیری سازمانی، یادگیری سازمانی، عملکرد تولید، تکنولوژی پیشرفته تولید
  • محمدحسین صفرزاده* صفحات 147-172
    این مطالعه با استفاده از تکنیک داده های تلفیقی به بررسی ارتباط بین حقوق سهامداران (به عنوان یکی از سازوکارهای خارجی حاکمیت شرکتی) و کیفیت سود شرکت های ایرانی می پردازد. بدین منظور نمونه ای متشکل از 145 شرکت ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است. ویژگی های مورد مطالعه برای حقوق سهامداران در این تحقیق شامل؛ تمرکز مالکیت، وجود سهامدار دارای حق کنترل بر شرکت، سهامداری یا مالکیت دولت، معامله با اشخاص وابسته و وجود دعاوی قانونی علیه شرکت هستند. برخلاف مطالعات قبلی، این پژوهش از رویکردی چندبعدی برای عملیاتی کردن حقوق سهامداران استفاده می کند. به علاوه، کیفیت سود نیز به 7 شیوه مختلف اندازه گیری شده است.
    در حضور متغیرهای کنترلی همچون اندازه شرکت، اهرم مالی، جریان های نقدی عملیاتی و انتظارات رشد سودآوری آتی، محقق دریافت که شاخص معرفی شده برای حقوق سهامداران با معیارهای پایداری سود، هموارسازی سود و محافظه کاری سود، ارتباط منفی معنادار و با معیار به موقع بودن سود، ارتباط مثبت معنادار داشته اما با معیارهای کیفیت اقلام تعهدی، قابلیت پیش بینی سود و ارتباط ارزشی سود ارتباط معناداری ندارد. علاوه بر این با تفکیک شاخص حقوق سهامداران به اجزای تشکیل دهنده، توان توضیح دهندگی مدل ها از نوسان پذیری بیشتری برخوردار خواهد بود
    کلیدواژگان: کیفیت سود، حاکمیت شرکتی، حقوق سهامداران، معیار
|
  • Dr Mehdi Arabsalehi *, Miss Ghazal Sadeghi, Dr Mahmoud Moeinaddin Pages 1-20
    This study seeks to find the relationship between financial performance of the firm and corporate social responsibility in accepted companies in Tehran Stock Exchange. The corporate social responsibility is measured by a questionnaire composed of 53 items related to social responsibility of the firm’s customers, workers, environmental and community dimensions. In this study, the numbers of 59 observations were investigated during the years 2005-2010. To analyze the data was exerted SPSS software. Our findings reveal that financial performance of firms is significantly related to social responsibility of the firm’s customers and community dimensions. However, this variable is not significantly related to social responsibility of the firm’s environmental and workers dimensions. This paper will help the management to develop effective social responsibility policies required to achieve better financial performance in long-term and provide awareness for firms in the field of role of social responsibility of firms to achieve future benefits.
    Keywords: Social Responsibility, customers, workers, environmental, community, Financial Performance
  • Zahra Diantai Deilami*, Mehdi Moradzade Fard, Ali Mazaheri Pages 21-39
    In this study, the relationship between CEO tenure with firm value, agency costs and information risk has been examined. The purpose of this study is that the increase in CEO tenure has significant impact on the value of the company, agency costs and information risk? For this purpose, a sample of ninety-six companies, including the companies listed in Tehran Stock Exchange for the period from 1380 to 1389 was selected. We devise a measure of expected CEO tenure as a proxy for the length of CEO decision horizon. In view of the CEO's tenure as the independent variable and use two stage least squares regression, Empirical tests show that longer CEO tenure is associated with information risk and firm value. Also, Relationship between tenure as CEO and agency costs are not significant.
    Keywords: CEO tenure, Firm value, Agency costs, Information risk
  • Amin Nazemi *, Mr S.Ahmad Seyedi Pages 41-56
    The implementation of financial and nonfinancial perspectives of Balanced scorecard(BSC) is investigated in this study. The extent of using these perspectives is reported at 39 good quality hotels by queationaire and using statistical nonparametric techniques(such as Friedman and Kruskal Wallis statistics). The results show that although the BSC is not implemented in the sample hotels, but the following aspects are more considered by the managers: asset management programs as a financial aspect, keeping safety programs as an internal process aspect, separation of duties and delegating tasks as the learnings and growth perspective and customer consideration(customer attraction, customer preservation and handling customer complaints). These findings help managers in this indusry to perform evaluation and setting strategy.
    Keywords: Balanced Scorecard(BSC), Performance Evaluation, Financial Aspect, Customer Aspect, Learnings, Growth Aspect, Internal Process Aspect
  • Seyed Hossein Hosseini, Mohammad Javad Mohaghegh Nia*, Ehsan Jafari Bagherabadi Pages 57-73
    In developing countries such as Iran, investigating the effect of exchange risks on different companies is a vital issue. Due to the lack of developed financial markets, these countries would be expected to be exposed to financial crises. In this study, the effect of exchange rate risks on Iranian banks was investigated using two market-oriented models. The sample included seven banks listed in Tehran Stock Exchange during 1382 to 1390. The results of estimating both models indicated that there is not a significant relationship between exchange rate fluctuations of Dollar in compare to Rial and stock price in these banks. One of the reasons for this result could be attributed to the lack of investors’ awareness and suitable analysis of the effects of these fluctuations on the companies’ return. Another reason could be the ability of the banks to control the exchange rate fluctuations using varied protecting methods which leads to the decrease in the effect of these fluctuations on companies’ values.
    Keywords: Exchange rate, Stock return, Stock market model
  • Dr Vali Khodadadi *, Dr Hassan Farazmand, Seyedeh Fatemeh Tabatabaei Pages 75-92
    In this study, we investigated the effect of timeliness and conservatism on the information content of earnings. conservatism, Based on the Criterion The Asymmetric timeliness of earnings (basu, 1997). For this purpose, the Fixed Effects Model was used. Timeliness Was estimated by Ordinary Least Squares (OLS) method and Earning information content Was determined via Generalized Method of Moments (GMM). The study sample included of 191 companies listed in Tehran Stock Exchange During the period 1380-1388. Results obtained using the Software Eviews.6 Showed Companies that have a high level of timeliness, have a higher information content. While, on the earning of companies that are highly conservative, have lower information content.
    Keywords: Earning Timeliness, Earning Conservatism, Earning Information Content, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Mr Alireza Mehrazin *, Miss Fatemeh Abasnezhad Pages 93-110
    In this paper has been studied the role of conservatism and disclosure in the reduction of Cost of Equity Capital. Theoretically, conservatism and disclosure can be influenced on the cost of capital with decrease the Agency costs and Information asymmetry. Therefore, this study wants to test the separate and shared effect of conservatism and disclosure on the companie's Cost of Equity Capital. To do this, data about 70 companies listed in the Tehran stock exchange, during 1384 to 1388 has been Regression analysis. the obtained results, show the reverse meaningful relation between conservatism and Cost of Equity Capital. On the other hand, the relation between disclosure and the Cost of Equity Capital has been estimated meaningfully reversed. In addition, the results of the relationship between conservatism and cost of capital, determined that the relationship between the two in terms of inadequate disclosure is increased.
    Keywords: conservatism, disclosure, Cost of Equity Capital
  • Ali Rahmani, Mahsa Ghasemi Page 111
    Purpose – The purpose of this paper is to investigate the value relevance of the goodwill reported in the consolidated financial statements of all non-finance companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2006 to 2011. Design/methodology/approach – The paper uses regression analysis based on valuation model developed originally by Ohlson (1995) in which stock price is using as the dependent variable and book value of equity per share, book value of equity minus the amount of recognized goodwill per share, earnings per share and goodwill per share as independent variables. Findings – The paper shows that net earnings and reported goodwill are highly significantly associated with stock price. Research limitations/originality/value/implications – We did not find any research on value relevance of reported goodwill in Iran, this research it is important to provide evidence about effects of different cultural and institutional characteristics of economic contexts of Iran on value relevance of reported goodwill. The results of this paper provide insights about accounting of intangible assets for financial accountants, standard setters, auditors and investors.
    Keywords: Financial reporting, Value relevance, Intangibles, reported goodwill
  • Samane Davar Pages 125-145
    This study adopted the organizational learning perspective to examine relevant types of management accounting information required by advanced manufacturing technology (AMT) for attaining improved production performance. first, we investigated the relationship between the level of AMT usage and the amount of information provided by management accounting information systems (MAISs).In this study, out of 43 companies which were listed on Tehran Stock Exchange (TSE) in Machinery and vehicle industries, the data were collected from financial managers of 32 manufacturing companies through structured questionnaires.The result of this study showed a positive correlation between the AMT level and the amount of management accounting information (i.e. planning and control information, and nonfinancial performance information).A positive relationship between provision of information and improvement in production performance was also observed. This study also empirically examined the effects of facilitators of organizational learning on the relationship between provision of information and performance improvement.the result of this study showed that facilitators of organizational learning can not affect the relationship between provision of information and performance improvement.
    Keywords: Management accounting information, Facilitators of organizational learning, organizational learning, Production performance, Advanced manufacturing technology
  • Mohammad Hosein Safarzadeh * Pages 147-172
    Using panel data analysis, this paper examines the effect of shareholder rights (as an external corporate governance mechanism) on the quality of reported earnings of Iranian firms. We used a sample comprised of 145 publicly traded firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE). Shareholder rights features considered are ownership concentration, control right, government shareholding, transaction with affiliated firms, and legal lawsuits. In contrast to prior literature, shareholder rights features are defined as a multidimensional variable. Further, the present study measures the quality of earnings in seven ways. After controlling for firm size, leverage, operating cash flows, and growth opportunities, Empirical tests demonstrate that the overall shareholder rights measure is 1) negatively related to the earnings persistence, earnings management and conservatism, 2) positively related to the earnings timeliness, and 3) not related to the accrual quality, earnings predictability and value relevance. Furthermore, our results suggest that disaggregating overall shareholder rights measure into more components cause to variability in explanatory power of the models.
    Keywords: Earnings Quality, Corporate Governance, Shareholder Rights, Measure